keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Työharjoittelu

Tämä merkintä nyt tulee vähän jäljessä ja tän ois pitänyt ajallisesti olla ennen tota Porin merkintää mutta en oo blogia kerennyt pahemmin päivittämään...
Olin siis tammi-helmikuun vaihteessa n. kuukauden verran työharjoittelussa Helsingin Messukeskuksessa. Sain kokeilla siellä messurakennusta, ensimmäiset viikot olin puupuolella.
Sain olla mukana rakentamassa matkamessuja, forma-messuja ja venemessuja.
Yksi juttu mitä ainakin opin oli isojen pintojen maalaus nopeasti telalla : D Sitä nimittäin sain tehdä aika paljon... Kävin myös paikkamaalaamassa eli kiertelin messuhallissa etsien seinistä likaisia tai muuten huonoja kohtia ja maalasin ne piiloon. Tuli maalattua monta neliömetriä erilaisia levyjä ja seiniä kaikenlaisilla väreillä.


Osa messuosastoista siis koostuu puurakenteisista levyistä jotka liitetään yhteen muovisilla liitoksilla, osa kasataan alumiinikehikoista ja niiden väliin asetettavista ohuista levyistä. Kokeilin kummankinlaisten seinien pystyttämistä.

Tein myös kaikenlaisia pieniä juttuja esim pingotin kangasta, nidoin huopaa seinään, liimasin, kittasin, hioin ja ruuvasin yms. sellaista. Monissa jutuissa joutui vähän kikkailemaan ja soveltamaan mutta monet asiakkaat halusivat samanlaisen osaston kuin edellisvuotenakin, tarvitsi vain kaivaa suunnitelmat esiin ja toteuttaa. Sinänsä epäkiitollista kun puupuolen töitä harvemmin oli tilaa säilytellä missään niin hienoimmatkin rakennelmat jouduttiin purkamaan messujen päätyttyä. Tässä matkamessuja varten tehty "vene"


Pari viimeistä viikkoa olin alumiinipuolella, eli lyhyesti vaan alupuolella. Alulla siis kaikki alumiiniosat, levyt yms. on lajiteltu ja varastoitu hyllyköihin ja laatikoihin joista voi helposti poimia tarvittavat osat kun lähdetään rakentamaan osastoa ja tuoda taas takaisin paikoilleen kun puretaan. Messukeskuksessa oli sitä varten paljon kaikenlaisia kärryjä, trukkeja sun muita kulkupelejä koska tavaraa joudutaan raahaamaan paikasta toiseen monta kertaa päivässä.


Olin rakentamassa mm. Venemessuille Maritimin osastoa. Osasto oli melkoisen iso ja siihen kuului mm. iso "kahvio", kolme pöydänmallista vitriiniä ja kaksi pienempää vitriiniä ja paksummista alumiinipalkeista rakennettu kehikko valoja varten ja siinä olikin suuri työ saada kaikki ajoissa valmiiksi.

Rakensin myös monta ns."perusosastoa" eli yksinkertaisimpia mahdollisimpia muutaman neliön suorakulmaisia koppeja. Osaston kasaaminen aloitetaan matosta, jossa on suojamuovi päällä. Sen jälkeen tuodaan tarvittavat osat, levitetään ne matolle ja liitetään toisiinsa, pystypalkit ensimmäisinä. Alumiinipuikkojen päissä on tappi joka sopii puikkojen sivuissa oleviin uriin. Tappi liu'utetaan siinä sopivaan kohtaan ja kiristetään sivussa olevasta kolosta pienellä räikällä, hankalampi selittää näin tekstinä mutta käytännössä ihan yksinkertaista ja nopeaa hommaa. Sen jälkeen paikalle tuodaan kalusteet, pöydät, tiskit, kaapistot tai mitä nyt ikinä on tilattu ja jos niissä on tahroja tai likaa niin pyyhitään vielä pesuaineella ja vedellä. Joihinkin osastoihin tuli myös kattoon ripustuksia, kylttejä yms. Lopuksi suojamuovi leikataan pois.

Pidin työharjoittelusta koska töitä sai tehdä avarissa tiloissa joissa sai vapaasti liikkua ympäriinsä. Työ oli aika itsenäistä, vaikka osaston kokoamisessa oli usein pieni tiimi ja isommissa osastoissa vähän enemmän väkeä. Käytännön ongelmanratkaisutaidot ja osaaminen kehittyivät aika huimasti ja muutenkin oppi menee perille parhaiten itse kokeilemalla ja tekemällä. Muutenkaan ei mitään pahaa sanottavaa, messarissa oli mukavaa porukkaa töissä ja todella hyvää ruokaa : )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti