keskiviikko 25. toukokuuta 2011

pienoismalli

Ensimmäisen fondini jälkeen (kuvia myöhemmin) halusin aloittaa pienoismallin rakentamisen koska monet muutkin osastolla suunnittelivat fondia ja voisin hyvin tehdä toisen syksymmällä. Mietin hetken monenlaisia ideoita mutta päädyin peleihin, monista peleistä on jäänyt päähäni maisemia jotka sopisivat hyvin pienoismallin aiheeksi. Koska opettajamme on vähän nipo näissä jutuissa ja pienoismallin pitäisi edes jotenkin vastata jotain totuudellista paikkaa, valitsin Assassin's Creedin koska sillä on periaatteessa myös pohjaa historiassa (pelin tekijät panostivat myös itse tähän puoleen ja valitsivat esimerkiksi hahmojen vaatteet huolellisen historiantutkimuksen jälkeen). Valitsin aiheekseni pienen palan Acren satamaa.

Sitten, ahh, eikun pelaamaan ja ottamaan samalla hyviä screenshotteja mallikuviksi. Tässä on parasta se että jos tarvitsen lisää kuvia voin aina pelata vähän lisää : D Lisäksi löysin netistä pelintekijöiden itsensä käyttämiä mallinnuskuvia joista oli paljon apua.

























Huolellisen suunnittelun jälkeen aloitin leikkaamalla paksuhkosta kuitulevystä sopivan kokoisen ja muotoisen palan, johon piirsin kaikki osiot ylhäältäpäin nähtyinä. Sen jälkeen leikkelin vähän lisää levynpaloja talojen sisään tueksi ja muurasin ne alhaalta paikalleen kipsillä. Kun tämä oli kuivunut, lisää kipsiä seinille ja viimeisenä kattopala joka myös päällystettiin kipsillä. Kipsiä kului koko hommaan varmaan useita kiloja, koko pienoismallin pohjarakenne oli käytännössä sisältä tuettua kipsiä.

Sitten veistin kaikki seinä- ja maapinnat muuratun kiven näköisiksi taltalla ja vasaralla. Tämä työvaihe oli varmaan kaikista puuduttavin ja pitkäkestoisin, siihen valkoisen pinnan katseluun kyllästyi nopsaan. Veistelyn jälkeen pohjamaalasin kipsiosat harmaalla ja myöhemmin lisäilin punaisen, vihreän ja sinisen sävyjä saadakseni elävämmän pinnan. Sen jälkeen keskityin talojen viimeistelyyn, ikkunoiden, ulokkeiden ja muiden askartelemiseen. Yksityiskohtia varten olin koonnut kaikenlaista pikku sässynää: puutikkuja, narua, rautalankaa, paperia jne.

Vesiosuuden säästin viimeiseksi; siihen kuului laituri, veneet ja itse vesi. Veneet veistelin uretaanilevystä, laiturin paksusta pahvista ja pienistä puupölkyistä jotka olin käynyt puupuolella tekemässä. Veden kanssa vähän epäröin kun en tiennyt mistä litkusta saisin parhaan näköistä vettä, kokeilin ensin lasikuitua mutta siitä ei tullut mieleiseni näköistä. Käytin sitten tavallista läpinäkyväksi kuivuvaa lakkaa jonka levitin tummansiniseksi maalatun pohjalevyn päälle.

Lopuksi tein kaikki pienet rasittavat laatikot ja tynnyrit ja palmun. Laatikot ja tynnyrit ovat puuta ja uretaania. Palmun askartelin voimapaperilla päällystetystä rautalangasta, lehdet ovat maalattua ja leikeltyä paperia.
Mietin myös muutamien pikku-ukkojen tekemistä mutta parin kokeilun jälkeen turhauduin siihen ettei ole mahdollista saada tarpeeksi yksityiskohtaista pajalla olevista materiaaleista. Ehkäpä laitan sinne myöhemmin tuunatun pikkusotilaan tms.

Valmistusvaiheista en ottanut juurikaan kuvia, kaippa olin niin mielissäni koko aiheesta että unohtui. En myöskään aluksi tajunnut kuinka isosti työtä olin niskoilleni ottanut, pienemmän alueen valinta olisi ollut helpompaa tai suuremmassa mittakaavassa tekeminen. Pienoismallista tuli loppujen lopuksi jotakuinkin 60 cm pitkä ja hiukkasen kapeampi. Olen lopputulokseen oikein tyytyväinen, näyttää monesta kohtaa lähes samalta kuin pelissä. Olipa kuitekin kerrankin sellainen aihe jonka parissa viihtyi, harvassa koulussa saa tehdä lempipeleistään pienoismalleja <3




















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti