torstai 20. lokakuuta 2011

Länkkäritunnelmia

Viime keväänä, kun suurin osa muista kakkosista oli työharjoittelussa eikä mitään muitakaan
suuria projekteja juuri ollut, oli hyvin aikaa omille jutuille. Sain silloin aikaiseksi maisemafondini (kahdesta pakollisesta fondista, joista toinen kaupunkiaiheinen). Fondin maalaaminen on (kuulemma) vaikeaa, ja käytinkin suunnitteluun hyvin aikaa. Tutkin mittasuhteet tarkkaan ja kokeilin aluksi maalausta pienemmässä (n.40 cm) koossa, ennenkuin siirryin isolle kankaalle.
Editoin alkuperäisestä valokuvasta pois muutaman auton ja rajasin kuva-alaa pienemmäksi, koska ne eivät mielestäni sopineet maisemaan. Alla alkuperäinen kuva (klikkaa isommaksi):

Fondi kuuluu perinteisesti maalata seisaaltaan niin (jatkovarsin pidennetyillä siveltimillä/sienillä jne.), että kehys kankaineen lepää maassa. Tämän takia perspektiivi saattaa vääristyä, ellei sitten maalaa fondia nosturista. Kuva on aika ajoin nostettava pystyyn ja tarkkailtava työn laatua. Oman fondini muoto helpotti työtä siinä mielessä, että koska kangas on noin leveä muttei kovin korkea (4m x 1m), ei tarvinnut mennä keskelle kangasta hyppimään/pyörimään fondin ympärillä ylettyäkseen maalaamaan joka kohdan. Kokeilin silti
maalaamista niin, että katsoin fondia ylösalaisin (helpottaa muotojen näkemistä juuri sellaisina, kuin ne ovat). Aloitin taivaasta ja siirryin sitten kerros kerrokselta etualan yksityiskohtiin. Fondia tehdessä on tärkeää muistaa, että maalaamasi pikkukiemurat saattavat näyttää karmeilta lähietäsyydeltä, mutta kauempaa tarkasteltaessa niitä ei edes välttämättä erota.
Keskeneräisistä vaiheista ei taaskaan ole kuvia, kameran olemassaolo on yllättävän helppoa unohtaa kun uppoutuu maalaamiseen..

Fondista tuli aikalailla samannäköinen, kuin valokuvasta. Sain tästä paljon kehuja, ja olen itsekkin tyytyväinen, harmi vaan että fondi päätyi jo erään koulutuskeskuksen seinälle, kun olin ajatellut myydä sen ;_;

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti